Modernising a glorious Cornish waterside home

It wasn't all plain sailing when a London family set out to turn a derelict building in a glorious Cornish location into a modern waterside home
Fowey
© All pictures by John Lawrence
The four-storey former seamen's mission with an exceptional location in Fowey, Cornwall, was a crumbling, water-damaged property before its magnificent transformation

Linda Morey Smith knows a thing or two about refurbishments. The designer is world-renowned for transforming tired old buildings into smart new spaces, from one-off residential properties to commercial interiors for companies including Moët & Chandon, Red Bull, Virgin and Asos.

Seven years ago, Linda and her husband, the artist Patrick Burrows, decided to take on their own project. They bought a four-storey former seamen's mission in Fowey, Cornwall, with plans to renovate it to create a second home — a seaside retreat for them and their sons, Felix, now 15, and Max, 13.

Family
After two years of hard grind, which required totally gutting the old seamen's mission, the Morey Smith family can now relax and enjoy their fabulous waterside home
They had no idea that this would become one of the most challenging refurbishment jobs they had ever tackled — despite Linda's 20-year career in interior design — as the reality of renovating a crumbling, water-damaged property soon literally sank in.

So was it worth it? Linda explained how the project became a passion and how a crash course in marine architecture, and an awful lot of patience, have seen the wreck they bought for £850,000 transformed into a sea-safe haven valued at more than £2 million.

Cornish challenge
"We bought the house for the views," said Linda. "It was built in 1894 right on the old harbour wall by the Fowey estuary, and ships still sail by right past the window. It is a very unusual place and we saw such potential.

"We knew it would be a challenge but we were not expecting it to be such a big project. We anticipated being on site for six months and it ended up being two years. And that was after the year it took to get planning, which always takes longer if you are in a conservation area.

"When we started to take back the walls we found they had just been layered and layered with plaster over the years as various people had obviously tried to cover up damp. That damp was an issue because the building was rendered in, which takes in water but doesn't let it out. As a result pretty much the entire internal structure was rotten."

Linda and Patrick took immediate and drastic action and decided to gut the entire property right down to the external walls.

"I remember standing there with Patrick at the bottom of the house in a six-foot hole we had dug to start the internal reconstruction," said Linda. "We looked up from there all the way to the sky — there were no floors, no internal walls, no stairs, and no roof. Then the tide came in and filled the hole with seawater and little crabs. And I knew we had our work cut out."

Views
The family bought the house for its amazing location, with great views of boats on the Fowey estuary

The floating house
The pair had to brush up on marine architecture to address complications they had never imagined. The whole base of the house had to be built up using waterproof membranes and a drainage system was built in.

As a result, the seawater now penetrates the outside walls but is prevented from seeping through into the building's internal structure and so drips down the inside of the external walls before it is flushed out under the building. "It's basically a floating house," said Linda.

And it was not only the inside of the house that needed special treatment. The new cantilevered balcony had to be constructed using strengthened glass to protect it from being battered by the sea.

The property's exceptional location — the reason it was chosen in the first place — posed problems for the logistics of the build itself, however. "Everything takes a bit longer in somewhere like Cornwall compared to London," said Linda.

"We had to have some of the larger materials like steel and windows transported down the estuary on barges rather than try to manoeuvre them through a small town. "And you are not supposed to have scaffolding up in the summer months down on the harbour.

"For years we would go down to the property with our children and it felt a bit like going to visit a sick relative. I did have moments of thinking 'I don't want to do this any more' but as soon as we got down and saw all the boats and the beautiful location I remembered why we had taken it on."

Tackling the interior design
After over two years on site, Linda was finally able to start working on the interior design aspect of the project. The house is still made up of four floors with a ground-floor lounge, bedroom and office, a first-floor dining room and kitchen with a terrace complete with pizza oven, a second-floor double bedroom, bathroom and single bedroom with an en suite, and finally there is an open-plan master bedroom and bathroom over the entire top floor of the property.

Camera
Strengthened glass was used to transform the old mission in Fowey, Cornwall, into a waterside home for Linda Morey Smith and her family

The style, she said, is contemporary but natural and, above all, comfortable. The timber floors mixed with glass and white walls overlooking the estuary create a calm atmosphere and the family has made room for a few quirks.

"We have created a very snug television room at the very base of the property," said Linda. "It has leather panel doors and it is like a cosy enclosure, but there is one wall with a thick glass window so you can be curled up watching a great film and catch sight of the ships sailing past."

As for sustainability credentials — the new drainage system and internal walls mean the property is extremely well insulated and local builders were used for all of the work. The floors are made with reclaimed pine and the roof is made entirely of reclaimed slate.

A great summer base after a four-and-a-half-hour journey
Now the house is complete, Linda and Patrick are based down there with their children from July to September and they commute when they need to.

So exactly how does this work considering they both have jobs that require them to be up and down to London on a regular basis? "We have tried every way of doing it," said Linda.

"It's four and a half hours on the train from London which is actually very do-able. It is so worth it and so many people we know have places down on the coast that you end up seeing half of London when we are down here anyway." Then there is the other "small" bonus that the couple have already added over £1 million to the value of the property.

* Emily Wright is features editor at Estates Gazette

Pictures by John Lawrence

Follow us on Twitter @HomesProperty and Facebook

Comments